PROMOTIE

Promotie valabila in farmaciile SENSIBLU pana la 30 Octombrie 2012

heder


» Lactobacilus

 

Lactobacilii sunt bacteriile care constituie baza florei vaginale [in proportie de 90%], ei fiind responsabili de pastrarea unui mediu vaginal normal acid cu pH < 4,5. Acest mediu vaginal acid reprezinta unul dintre armele cu care se apara mediul vaginal de diverse infectii cu bacterii patogene sau cu ciuperci.

Lactobacilus, a fost identificat initial in 1894 de catre fizicianul german A. Doderlein (Doderlein, 1894), fiind bacteria predominanta a microflorei vaginale normale a femeilor de varsta reproductiva (Redonto et al, 1990).

La femeile de varsta reproductiva, glicogenul este depozitat, sub control estrogenic pe suprafata epiteliului vaginal matur, unde este descompus in glucoza de catre celulele epiteliale vaginale si enzimele bacteriene (Redondo et al, 1990). Lactobacilii metabolizeaza glucoza la acid lactic, ce contribuie la mentinerea unui pH vaginal scazut (4-4,5) (Kandler si Weiss, 1986). Multe tulpini izolate de lactobacili produc peroxid de hidrogen (H2O2) cu activitate antimicrobiana (Klebanoff et al, 1986). L. crispatus si L. jensenii sunt cele mai prevalente specii vaginale si 94-95% din acestea produc peroxid de hidrogen.Femeile colonizate cu peroxid de hidrogen au sanse reduse de infectie HIV si gonoree (Martin et al, 1999), respectiv vaginoza bacteriana (Hawes et al, 1996).

Simptomele vaginozei bacteriene includ: secretie vaginala si miros. Semnele clinice includ: pH crescut (4,5), secretie omogena vaginala, test pozitiv, miros la adaugarea de hidroxid de potasiu 10 % la lichidul vaginal (“whiff test”), prezenta de celule clue (celule vaginale acoperite de bacterii) (Eschenbach et al, 1988).

Studiile publicate sugereaza faptul ca capacitatea lactobacililor de a produce peroxid de hidrogen este asociata cu colonizare persistenta. Relevanta producerii de peroxid de hidrogen este sprijinita de faptul ca 85 % din femeile care au fost colonizate persistent cu lactobacili mai mult de 8 luni, au fost initial colonizate de lactobacili producatoare de peroxid de hidrogen (Vallor et al, 2001). De asemenea, frecventa crescuta a actelor sexuale si folosirea de antibiotice creste riscul de pierdere a colonizarii cu lactobacili producatori de peroxid de hidrogen. In incercarea de a dezvolta metode non-chemoterapeutice de a reface si mentine un tract urogenital sanatos s-a recurs la folosirea lactobacililor si exista dovezi ca anumite tulpini sunt eficiente cand sunt administrate local vaginal sau cand ascensioneaza de la nivelul rectului dupa administrare orala (Reid, 1995, Reidand Bruce,2001, Reid et al,2001).Studiile au aratat ca tulpinile selectate probiotice de Lactobacilus Rhamnosus GR-1 si L. Fementum B-54 sau RC-14 inserate in vagin pot coloniza si intra in competitie impotriva agentilor uropatogeni si reduc riscul de infectii urinare (Reid et al, 1994).

Studiile au determinat ca ingestia orala de GR-1 si RC-14 duce la popularea vaginala prin colonizare si ascensiune. Rezultatele arata ca doua tulpini au fost recuperate din vagin intr-o saptamana dupa ingestia de probiotic oral (Reid et al, 2001). Un trial randomizat placebo-controlat pe 64 de femei carora li s-a administrat capsule orale de GR-1 si RC-14 pentru 60 zile nu a aratat efecte secundare. Terapia a dus la o imbuntatire semnificativa a microflorei vaginale in termeni de prezenta a lactobacililor si scaderea a patogenilor. Acest lucru s-a datorat tulpinilor ce au ascensionat de la nivelul zonei rectale catre cea vaginala. Mecanismul de inlocuire ar putea implica competitia pentru receptori de legare pentru manoza folosite de ambele specii (Neth et al, 2000). Astfel, organismele supravietuiesc in conditiile unui pH scazut si sarurilor biliare din stomac, pasajului intestinal si reusesc sa ascensioneze spre vagin fara o interventie functionala. Se profileaza o alternativa valoroasa pentru profilaxia antibiotica si tratamentului infectiilor. Prin prezenta tulpinilor selectate de lactobacil oral, microflora vaginala poate fi refacuta, putand astfel reduce riscul de vaginoza bacteriana, vaginita si infectii urinare.

Flora vaginala este compusa dintr-un complex de microorganisme cu multiple specii ce coexista cu o dominare a celor anaerobe. Spre deosebire de flora intestinala, exista o variatie considerabila a florei vaginale ce poate fi atribuita folosirii de antibiotice si variatiei hormonale din timpul ciclului menstrual, daca este sa numim numai doua dintre cauze.

Lactobacilii sunt specia vaginala dominanta la femeia adulta. Mai mult de 90 % din flora vaginala normala consta din specii de Lactobacili, cu rol de protectie. Acestui organism i s-a acordat favoarea de a fi factorul dominant microbial ce regleaza prezenta, colonizarea, cresterea si prezenta organismelor non endogene din vagin. Majoritatea acestor specii sunt capabile sa elibereze peroxid de hidrogen (H2O2), in cantitati apreciabile si ating niveluri de pana la 107 si 108 unitati formatoare de colonii (CFU) pe gram de fluid vaginal. Acesti lactobacili mentin un ecosistem vaginal sanatos si protejeaza tractul genital feminin de organismele potential patogenice cum ar fi Garnerella Vaginalis, responsabila in majoritatea cazurilor de vaginoza bacteriana.

Alt posibil mecanism inhibitor al lactobacililor include formarea de acid lactic, rezultand un pH vaginal scazut, mai putin de 4,5 (un mediu inhibitor pentru multe organisme, inclusiv E. Coli); competitia cu bacteriile exogene pentru locurile receptor de aderenta din peretii vaginali epiteliali; elaborarea unor substante antimicrobiene (bacteriocine); coagregarea cu bacteriile si stimularea sistemului vaginal imun pentru a creste mecanismele de aparare impotriva bacteriilor nonrezidente. Lactoza este folosita ca prebiotic din moment ce serveste ca un bun substrat pentru Lactobacilus Rhamnosus.

Lactobacilus Acidophiluslactobacillus-acidophilus

Lactobacilus Bulgaricuslactobacillus-bulgaricus

Lactobacilus Paracaseilactobacillus-paracasei

Lactobacilus Paracaseilactobacillus-paracasei1

Lactobacilus Caseilactobacilus-rhamnosus

Candida - Blog articole si informatii in domeniu

 

» » Inapoi

Contact Info
Hyllan Pharma Company
Office Address Phoenicia Business Center, str Turturelelor 11, 2nd floor, sector 3,
Bucharest, ROMANIA.
Tel: +40 (21) 425.55.66Web: www.hyllan.ro
E-mail: office@hyllan.eu

facebook  

Info


gyniel

gyniel

GynieL | Lactobacilus bacteria predominanta a microflorei vaginale


GDPR
Lactobacilus Rhamnosus versus Candidoza genitala